• Παραλία Παντελεήμονα
  Villa Thomas Welcome ..
 • Καθαρές Παραλίες
  Η Χρυσή Αμμουδιά με τα καταγάλανα νερά..
 • Οικογενειακές Διακοπές
  Παραλία για οικογενειακές διακοπές...
 • Νέος Παντελεήμονας
  Ένα καταπράσινο Χωριό δίπλα από την θάλασσα
Greek English

544956 272329876224360 6455672014245232789 nΟ Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα«Ολύμπιων» Θεώντους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

 

kastroΤο Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο τηςΦραγκοκρατίας, χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης τηςΜεσοβυζαντινήςπεριόδου, νοτιανατολικά τουΟλύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας-Θεσσαλίας- Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). ΣτονΠερίπλου του Ψευδο-Σκύλακα(4ος αι. π.Χ.), αναφέρεται ως «πρώτη πόλις Μακεδονίας, Ηράκλειον». Πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμική ευβοϊκής, πρωτοκορινθιακής προέλευσης, καθώς καιγεωμετρικής εποχήςαπό την Ανατολική Ελλάδα, τα οποία δείχνουν παρουσία Ελλήνων ίσως και από τον 8ο αι. π.Χ.[4]Το τοπωνύμιο Πλαταμώνας αναφέρεται για πρώτη φορά το1198 σε χρυσόβουλοτου βυζαντινού αυτοκράτοραΑλεξίου Κομνηνού Α΄

 

leivithraΤα Λείβηθρα ήταν αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Η θέση της ήταν στους νοτιοανατολικούς πρόποδες τουΟλύμπου, κοντά στοΔίον. Έχουν ανακαλυφθεί ερείπια από αρχαίες εγκαταστάσεις. Κοντά βρίσκεται το ρέμα Συς (Ζηλιάνα) τηςΣκοτίναςτων αρχαίων δημιουργώντας ένα τοπίο μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, στον τόπο αυτό είχε ταφεί οΟρφέας. Η πόλη καταστράφηκε, σύμφωνα με τονΠαυσανίαόταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Έτσι, τα ιερά, τα κτήρια και τα τείχη της καταστράφηκαν. Υπήρξαν ιερό πόλισμα τωνΜουσών. Για το λόγο αυτό, οι τελευταίες ονομάζονται συχνά και Λειβηθρίδες ή Λειβηθριάδες. Στην πόλη βρίσκονταν και τα οστά του ΜυθικούΟρφέα. Η καταστροφή της αρχικής πολίχνης των Λειβήθρων έγινε,όταν ο χείμαρος Συς, που πηγάζει από τονΌλυμπο, ξεχείλισε και γκρέμισε τα τείχη,τους ναούς και τα σπίτια των Λειβήθρων. Ο χρησμός έλεγε οτι,αν ο ήλιος έβλεπε τα οστά του Ορφέα,η πόλη θα καταστρεφόταν από τον Συν. Τελικά η Καταστροφή δεν είχε την μορφή τέρατος,αλλα μορφή φυσικής θεομηνίας. Ο τάφος και τα οστά του Ορφέα τότε μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο στους πρόποδες του Ολύμπου

 

DIONΣτα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.).

Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου και έχει προσανατολισμό βορειανατολικό, τον πιο ενδεδειγμένο για τον καλό αερισμό του χώρου, όπως επεσήμανε αργότερα ο Βιτρούβιος. Ο αρχιτέκτων του μνημείου, εκμεταλλευόμενος τη μορφολογία του εδάφους, διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο με μερική αποχωμάτωση και τεχνητή επίχωση, με αποτέλεσμα το έργο του να είναι επίτευγμα προσωπικής επέμβασης και, μάλιστα, από τις επιτυχέστερες στο είδος της.

Tagged Under